Overzicht fietsvakanties
>> Homepage    >> Mijn fietsreizen    >> Overzicht beklommen cols    >> Hoogteprofielen Midden-Nederland   

Overzicht van mijn fietsreizenEifel (2016)

Met fietskar en aanhangfiets toeren we anderhalve week door de Duitse Eifel. Op onze tocht komen we langs oude kastelen, vulkanische meren en de eindeloze wijngaarden van het Moezeldal. Tot fietspad omgebouwde spoorbanen en bochtige rivierlopen wijzen ons de weg. Het uitgebreide Duitse fietsroutenetwerk leidt ons steeds weer naar verrassende plekjes. (3826)

Salt Lake City (2016)

In de Wasatch Range, de bergketen direct ten oosten van de stad, beklim ik de Guardsman Pass, de zwaarste klim van de staat Utah. Rond de Alpine Loop Scenic Byway wisselen steile canyons, kale rotspieken en prachtige bossen elkaar af. Het contrast met de enorme zoutwoestijn van de Bonneville Salt Flats ten westen van de stad kon niet groter zijn. (3119)

Tenerife (2016)

Een verlangen naar zomerweer, hooggebergte en desolate landschappen trekt ons naar het grootste van de Canarische Eilanden. Op de dik 40 km lange beklimming van de Teide is het afzien geblazen met de racefiets. Boven volgt een weergaloze hike tussen de meest bizarre rotsformaties. Op de slingerende wonderweg langs Masca en de kliffen van het Tenogebergte volgen de Miradors elkaar in snel tempo op. (8912)

Funen (2015)

Eindeloos rollende graanvelden, steeds wisselende vergezichten over zee en elke dag een juweel van een landhuis. Dat is fietsen op het eiland Funen, bijgenaamde 'de tuin van Denemarken'. Vlak? Vergeet het maar! In de Funense Alpen liggen de kuitenbijters voor het oprapen. Met onze twee kindjes van 2 en 0 maken we een rondrit over dit verrassende eiland. (8895)

Bielersee en Chasseral

Jura (2014)

Ruim een week trekken we met de toerfietsen door de Zwitserse Jura. Langgerekte dalen, bergmeren en niet al te lastige beklimmingen wisselen elkaar af. We volgen de prima bewegwijzerde routes van het Zwitserse fietsroute netwerk. Op de laatste dag bedwingen we de Chasseral, een berg met de allures van een echte Alpencol. (2255)

Vulcan Teneguía

La Palma (2014)

Begin januari reizen we af naar La Palma, het meest westelijke van de Canarische Eilanden. We lopen naar de top van de in 1971 uitgebarsten vulkaan Teneguía. Het desolate lavalandschap maakt indruk. Net als het bezoek aan La Cumbrecita en de imposante Caldera de Taburiente. Fietshoogtepunt: de meer dan 40 km lange klim van de boulevard van Santa Cruz naar de 2426 m top van de Roque de los Muchachos. Ongekend! (12176)

Col de la Croix Saint Robert

Auvergne (2013)

Verslag van een negendaagse trektocht door de Franse Auvergne. Het is een bijzondere fietsvakantie, want Casper van ruim 10 maanden reist in zijn fietskar met ons mee. Over de flanken van de Puy Mary en de Puy de Dôme bedwingen we menige col. De spannende geologische geschiedenis met overal vulkanische resten geeft de regio een bijzonder tintje. (9208)

Cime de la Bonette

Standplaats Barcelonnette (2013)

Rond het stadje Barcelonnette ligt een van de populairste fietsgebieden van de Franse Alpen. Een week lang stroop ik met een aantal collega's de omgeving af op jacht naar hoge Alpencols. We fietsen tussen de sneeuwmuren van de Bonette, genieten van het natuurschoon op de Cayolle en zien af op de steile stroken van de Mont Colombis. Een excursie naar de Agnel is de kers op de taart. (26892)

Ötztaler Gletscherstrasse

Oostenrijk, Ötztaler Radmarathon (2012)

De Ötztaler Radmarathon is misschien wel de grootste, mooiste, moelijkste en best georganiseerde cyclosportieve van Europa. Na de Marmotte enkele jaren geleden is het mijn tweede grote bergcyclo. Over verkeersvrije wegen trekt het peloton over passen als de Kühtai, de Jaufenpass en, als grote finale, de beruchte Timmelsjoch. In de week voorafgaand aan de tocht verkennen we de omgeving en bedwingen we enkele van de hoogstgelegen asfaltwegen van Europa. (17381)

Afdaling Grimselpass

Zwitserland, Alpenbrevet (2011)

In 10 jaar fietsvakanties bleven de Zwitserse bergen tot nu toe onderbelicht. Met het fietsen van het Alpenbrevet (276km en bijna 7000 hm) probeer ik wat van de schade in te halen. Na een paar dagen infietsen (Grosse Scheidegg, wat een beauty!) breekt de grote dag aan. De route voert over beroemde passen als de Grimsel, de Nufenen en de Susten. Lees hier het verslag van een lange dag afzien in het hooggebergte. (17066)

Torri di Vajolet

Dolomieten (2011)

Na 5 jaar keer ik terug naar de Dolomieten. Dit keer blijft de toerfiets thuis en worden de cols met de racer bedwongen. In een fantastisch decors bedwingen we de grote Dolomietencols. Het Sellamassief is ouderwets spectaculair. De Fedaia, de Giau en de verradelijke Passo di Erbe verdienen een aparte vermelding. De klim naar de almen van de Alpe di Siusi vormt een waardige afsluiter van alweer een weekje fietsen in de bergen pur sang. (53505)

Bealach Ratagain, Schotland

Dwars door Groot-Brittannië (2010)

In de zomervakantie trekken we er weer ouderwets met de toerfiets op uit. We fietsen End-to-End door Groot-Brittannië. We beginnen in Land's End in het uiterste zuidwesten, we eindigen in John O'Groats bij de uiterste noordoostpunt van het eiland. Onderweg bedwingen we vele steile heuvels waaronder kanjers als de Bealach na Bà en de beruchte Hardknott Pass. In de parken van Dartmoor, Peak District en Lake District genieten we van grandioos natuurschoon. (27546)

Umbrailpas

Bormio, Italië (2010)

Het Noord-Italiaanse Bormio is het Mekka voor fietstoeristen met een passie voor het hooggebergte. Het stadje ligt temidden van twee van de hoogste Alpenreuzen, de Stelvio en de Gavia. Tussen imposante sneeuwmuren door bedwingen we deze giganten. Even verderop ligt de steile Mortirolo voor het oprapen. Een dag nadat we ook deze scalp genomen hebben, bekijken we hoe de profs dit varkentje wassen bij de doorkomst van de Giro d'Italia. (70038)

Pico de las Nieves

Gran Canaria (2010)

Half maart verruilen we voor een weekje de Hollandse sneeuw voor een heerlijke zonnekuur op Gran Canaria, het eiland van de eeuwige lente. Op dit prachige vulkanische eiland fietsen door woeste kloven en bedwingen we steile hellingen. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de beklimming van de Pico de las Nieves in het hart van het eiland een top die tot bijna 2000 m hoogte reikt. (69019)

Col de l'Iseran

Franse Alpen (2009)

De Franse Alpen vormen het mekka voor elke wielertoerist. Vanuit verschillende standplaatsen gaan we op bedevaart naar grote Tourcols als bijvoorbeeld Alpe d' Huez, de Galibier en de Madeleine. Ook verkennen we een aantal minder bekende, maar daarom niet minder mooie bergpassen. De hoge Iseran en de sinds de Giro van 2005 beruchte Finestre vormen passende afsluiters voor deze fietsvakantie in de bergen. (59482)

Alto de Velefique

Andalusië (2008)

Het ruige landschap van Andalusië staat garant voor flink wat klimkilometers. Hoogste punt is de Pico Veletá, de een na hoogste top van de Sierra Nevada. Ook bekende cols uit de Ronde van Spanje als Calar Alto en de Monachil worden bedwongen. De eindeloze reeks haarspeldbochten van de Velefique is een must voor elke wielertoerist. Een bezoek aan de apenrots van Gibraltar mag hier niet onvermeld blijven. (47630)

Beklimming van de Kandel

Zwarte Woud (2008)

Tegenover de Vogezen, aan de overkant van de Rijnslenk ligt het Zwarte Woud. Een week lang verkennen we met de racefiets de hoogste toppen. De Belchen, de Blauen, de Kandel en de Feldberg zijn bergen waar je niet zomaar tegenop fietst. Onder wielertoeristen is dit Middelgebergte minder bekend dan de Vogezen, maar na een week fietsen concluderen we dat de bergen hier misschien zelfs een tikkeltje zwaarder zijn. (88066)

Stuwmeer Allemont

Provence / Mont Ventoux (2007)

Tot slot van het vakantieseizoen fiets ik met een aantal collega's een weekje door de Provence. Pittoreske dorpjes, vaak gelegen bovenop een heuvel, worden afgewisseld door diepe kloven als de Gorges de la Nesque. Natuurlijk wordt de Mont Ventoux meerdere malen bedwongen! (42934)

Stuwmeer Allemont

Franse Alpen, La Marmotte (2007)

Verslag de Marmotte Traditioneel met Cycletours. Vanaf Thorens-Gliéres zakken we over een aantal schitterende passen af naar Oz-Station, waar we de laatste voorbereidingen treffen voor de Marmotte. De ene dag nog verkleumd door de sneeuw, de andere dag bakken op de hellingen van een Alp. Rijen dik de Glandon op, een goed groepje in het dal, ijle hoogten op de Galibier en afzien op Alpe d'Huez: dat is La Marmotte. (14496)

Petit Ballon

Vogezen (2007)

Als voorbereiding op de Marmotte fietsen we in de meivakantie een weekje in de Vogezen. In dit groene middelgebergte bedwingen we vele kleine colletjes. Op de Grand Ballon en de Ballon d'Alsace proeven we aan het echte werk. Vanaf de hooggelegen Route des Crêtes hebben we een schitterend uitzicht over de golvende hellingen. (138808)

Passo di Gardena

Centrale Alpen & Dolomieten (2006)

Na het bedwingen van enkele flinke Zwitserse passen fietsen we Italië binnen. Op de Gavia en de Stelvio stijgen we naar ijle hoogten. Voorbij Bolzano doemen de Dolomieten op: de loodrechte wanden van de Sella-groep en de Tre Cime boezemen ontzag in. Pas op de laatste fietsdag verlaten we de bergen om te eindigen in de oude lagunestad waar het 5 jaar geleden allemaal begon: Venetië. (45363)

Picos d'Europa - wandeling Careskloof

Noord-West Spanje (2005)

Het noordwesten van Spanje kent een grote diversiteit aan landschappen. Op de fiets verkennen we onder andere de groene heuvels van Navarra, de gortdroge vlakte ten westen van Burgos en de ruige Galicische kust. In het vochtige Asturië bedwingen we enkele pittige cols, waaronder de gevreesde Angliru. Naast het fietsen maken we de laatste week enkele schitterende wandelingen in de bergen van de Picos d'Europa. (39152)

De S�re in Luxemburg

België & Duitsland (2004)

Fietsen in de Ardennen, de Hunsrück, het Taunusgebergte, het Sauerland en de Eifel betekent vele steile klimmetjes van enkele kilometers lang. Hier het verslag van twee weken fietsen door deze wat minder bekende fietsgebieden. Liefelijke rivierdalen, oude burchten en schitterende vakwerkdorpjes wijzen de weg. (25564)

Beklimming van de Canigou

Pyreneeën (2003)

Na de Alpen moeten ook de Pyreneeën eraan geloven. Tijdens deze Coast-to-Coast kunnen de klassieke Tour-cols als de Tourmalet en de Aubisque natuurlijk niet ontbreken. Bij de beklimming van de Taillon overschreiden we de 3000-metergrens. Over kleine wegen en met aandacht voor de achtergronden van het gebied fietsen we richting Middellandse Zee. Hierna volgen de fraaie gorges van de Cevennen. Als toetje wordt de Mont Ventoux bedwongen. (50986)

Lac de Castillon

Franse Alpen (2002)

Trektocht door de Franse Alpen. Verslag van een echte klimtrektocht van ruim twee weken over de beroemdste en zwaarste alpencols. Na een relatief rustige aanloop door de Provence waar de indrukwekkende Gorge du Verdon aangedaan wordt, volgen reuzen als de Bonette, de Izoard, Alpe d'Huez en de Madeleine elkaar in snel temp op. (44366)

Canal Grande in Veneti�

Venetië - Wageningen (2001)

Deze tocht van de Adriatische kust naar de Lage Landen voert door maar liefst 9 Europese landen. Het landschap varieert van de vlakke delta's van de Po en de Rijn tot de hoogste Alpenpassen (o.a. Stelvio). Ook de bossen van het Zwarte Woud en de glooiende heuvels van de Ardennen dragen bij aan het afwisselende karakter van deze tocht. (16109)